bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

Болки в гърба – как да предотвратим болката?

Защо е необходимо да се правят упражнения?

Болки в гърба

Болки в гърба

Болките в гърба са познати на повече от 80% от населението. За да ги избегнат някои прибягват до традиционни методи и лекарства, а други се подлагат на хирургически интервенции като последното невинаги е наложително. Преди всичко е изключително важно да се постави правилна диагноза. Пациентът трябва да запомни, че щом се появят болки в гърба, е необходимо да се консултира с терапевт или невролог. Ако болката не отмине и особено ако се усилва, трябва да се потърси  помощ от ортопед или неврохирург.

Първият алармиращ сигнал за проблеми в гръбнака е болката. Тя може да се появи внезапно и постепенно да започне да се усилва. Би могла да е придружена и от други симптоми, като изтръпване, загуба на чувствителност или на мускулна сила в крайниците, което вече е притеснително и изисква незабавно внимание от страна на лекар. Различни състояния могат да причинят болки в гръбнака: като се започне от най-баналното – мускулно пренапрежение, мускулен спазъм, премине се през начален стадий на дископатия и се стигне до тежки състояния, свързани със счупвания на прешлени. Все по-често наблюдаваме и костни метастази в резултат на злокачествени заболявания, които също могат да се проявят с една тежка мъчителна болка в областта на гръбнака, при това без добро повлияване от страна на обезболяващи медикаменти. Има и някои състояния, свързани с разместване на прешлените един спрямо друг, които също застрашават здравето на пациента.

Различават се два типа болка при гръбначните проблеми:

Локална (в областта на гръбнака) и ирадиираща (която се движи по хода на нервите, излизащи от съответната зона). Когато болката започва от задната част на таза, минава от външната страна на бедрото и подбедрицата (там, където минава и нервът), се говори за ишиас. Независимо че тези пациенти усещат болка в крака, причината за болката е в гръбначния стълб. Този пример показва колко важни за поставянето на правилната диагноза са правилното описание на характера на болката и мястото, където тя се е появила. Затова поставянето на диагнозата изисква интердисциплинарен подход, т.е. колаборация между лекари с различни специалности като неврохирурзи, ортопеди, невролози, ревматолози, кинезитерапевти и др.

Надеждната профилактика при появата на болки в гърба е абсолютно задължителна. Най-често те се дължат или на неправилна стойка, или на преумора на гръбначната мускулатура. Затова първо пациентът трябва да промени позата на работното си място, да даде временен покой на мускулатурата. На този етап могат да помогнат масаж, сауна и други релаксиращи процедури. Ако болката не стихне и особено ако промени характера и интензивността си (усили се), тогава непременно трябва да се отиде на лекар.

Две са най-честите причини за гръбначни увреждания. Първата – продължителната неправилна поза на горната част на тялото, свързана с професията на пациента. Тя води до свръхнапрежение в мускулатурата около гръбнака, която, естествено, реагира с болка. Втората – моментното пренапрежение, свързано с вдигане на тежки предмети, усукване на гръбнака или извършване на движение, несъответстващо на възможностите на гръбначния стълб.


Надеждният профилактичен метод тук е тренирането на гръбначната мускулатура с физически упражнения, но правилно дозирани и разумно изпълнявани. Те трябва да бъдат съобразени с възрастта и с физическото състояние на изпълняващия ги. Ако употребим думата „спорт“, профилактични в случая са само спортовете, които натоварват равномерно цялото тяло – плуване, тенис, ски, сърф. При тях напрежението е разпределено равномерно върху различни зони на тялото, включително и върху гръбнака. Алтернативната медицина, китайските методи на лечение, а също и мануалната терапия в някои случаи също биха могли да бъдат от помощ, но трябва да се изпълняват изключително прецизно като се направят необходимите предварителни изследвания и се изясни причината за оплакванията на пациента.

За да се предотврати болката и настъпи процес на облекчение се процедират различни практики, водещи до обезболяване:

анестезиращи средства, за които се смята, че внасят „умерено“ облекчение; упражнения с цел да се научат мускулите на гърба да работят и които водят до намаляване на мускулните спазми и напрежение. Тук е необходима консултация със специалист по лечебна физкултура, който да предложи специален комплекс от ефективни и безопасни упражнения за укрепване на гръбначния стълб.

Статистика и постановка на проблема за болката в световен мащаб:

Честотата на болката в долната част на гръбначния стълб е толкова висока, че само в САЩ над 7 милиона души са без работа именно поради тази причина, а несъмнено е много по-висок броя на онези, които продължават да работят, измъчвани от този проблем. Изследване, направено във Великобритания показва, че 1,1 милиона души на възраст 50 и повече години се консултират със личния си лекар поне веднъж годишно относно болки в кръста. 13,2 милиона работни дни са изгубени именно поради такива оплаквания.  Изследвания в други държави не са по оптимистични. Те показват, че болката в кръста представлява 63% от причините за отсъствие от работа и заедно с главоболието е най-често проявяваната болка. От проучванията става ясно, че средната възраст при която тази болка се проявява за първи път е 35 години, но прогресивно намалява. Около 35% от всички прегледани след време развиват ишиас, а 90% имат периодични оплаквания.

За да се предпазим от болките в кръста и гърба е необходима профилактика и превенция, подържане на добра обща физическа форма чрез упражнения за мускулите на гърба и изграждане на правилен двигателен режим. Всичко това  следва да се прилага след комплексна консултация с нашите лекари и под професионалното ръководство на кинезитерапевтите и рехабилитаторите от Училището за гръбнака към Гръбначния център.