bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

Как да живеем правилно

Гръбнакът е стълб на доброто физическо, енергийно и емоционално здраве. Той е най-важният компонент от опорно-двигателния апарат на човешкото тяло, който ни осигурява необходимата гъвкавост и действа като амортисьор, поглъщащ всички ежедневни стресови натоварвания, на които сме подложени. Функционира като информационна „магистрала”, по която преминават безброй нервни импулси. Това е причината да следим постоянно неговото състояние, поради честата му податливост на деформации и травми.

Проблемите свързани с гръбначния стълб и тяхната превенция са тясно обвързани с някои правила как да живеем правилно, балансирано и да бъдем здрави. Ако съумеем да приложим тези съвети на практика, бихме си спестили в голяма степен дискомфорта в областта на гръбнака и кръста. Модерният начин на живот в съвременното общество не подпомага здравословното състояние на гръбнака, поради заседналия начин на живот и неестествените пози, които заемаме всеки ден (повечето хора прекарват 90% процента от времето си седнали – докато шофират, работят в офиса и т.н.; при такъв тип дейности е наложително да се правят по 5 – минутни разходки на всеки два часа.).

Вените на гръбнака имат по-специфичен строеж – получава се така, че често има застой на кръвта поради продължително стоене на едно място, в една и съща поза. Човек, който цял ден прекарва пред компютъра и продължително изпъва мускулите на гърба си, е застрашен от образуването на тромб. Тази неправилна стойка и позицията на стоене в т. нар „порочна поза” е предпоставка за вече наложилата се модерна диагноза „компютърен врат”.  При подобни случаи седалката на стола трябва да е плоска, така направена, че да не натиска кръвоносните съдове под коленете. И височината от седалката до пода трябва да бъде толкова висока, колкото е разстоянието от бедрата до пода. Ненормалното състояние на гръбнака, към което води неправилното стоене било то на стола или на чина, може да премине в сериозно усложнение, което често атакува хората на умствения труд.

При тези, които водят активен спортен живот, прекалените физически натоварвания са особено опасни, а бодибилдингът и фитнесът са изключително рисковани за онези, които до момента не са се занимавали със спорт. Всички споменати отклонения са тежко бреме, стоварило се над гръбначния стълб, който трябва да бъде здрава основа на тялото. Активен фитнес и бодибилдинг следва да се упражнява при лицензирани инструктори и след компетентна медицинска консултация, която изключва противопоказания.

Добрата стойка е от съществено значение при активния и динамичен начин на живот. За да се постигне всичко това е необходимо да се тренира изправена стойка на тялото, да се правят основни укрепващи упражнения всеки ден; дълги разходки, за предпочитане на терени с по-мека повърхност; носене на удобни обувки; поддържане на нормално телесно тегло, тъй като излишните килограми нарушават центъра на гравитация на човешкото тяло и вредят на гърба. Относно основните пози на тялото, които човек заема, се препоръчва:

 

Съществува набор и от други практики, които, ако се следват като препоръки, биха били индивидуален подход за полагане на грижи за здравословното състояние на гръбначния стълб и кръста:

Правилното ставане от леглото е важен елемент от ежедневната двигателна активност, което осигурява щадящо натоварване на гръбначния стълб особено при наличие на гръбначни заболявания. Трябва да се избягва внезапното скачане, внимателно да се сяда в леглото със спускане на стъпалата върху пода под прав ъгъл.

 

Вдигането на тежки предмети и неправилното натоварване на гръбначния стълб често водят до възникване на херния, пропукване на някой от прешлените или образуване на шипове. При силово натоварване човек неволно подлага гръбначния стълб на усукване и несвойствени пози, които провокират гръбначни заболявания. В случаите, когато се налага да вдигнем тежък предмет е препоръчително да се приклекне, за да предотвратим пренатоварването на гръбначния стълб за сметка на мускулите на краката и правилното разпределение на усилията.

Правилният и здравословен начин на живот спрямо спецификата и особеностите на човешкото тяло и скелетна система е задължителен елемент при възпитанието на децата. От особена важност е да се редуцира прекомерния престой пред компютрите в статично неправилно положение; тежките ученически раници, деформиращи положението на тялото; неблагоприятните фактори от външната среда (неправилно седене в училище, неравномерно физическо натоварване и носене на раницата с една ръка). Препоръчителен е активният спорт, който подобрява общото здраве, укрепва сърцето и е най-сигурен начин за предпазване от различни гръбначни изкривявания. Физическите упражнения са основни за развитието на мускулатурата и връзково – ставния апарат. Те способстват за доброто развитие и формиране, за израстване на костите при условие на адекватното им натоварване. Най-добрият спорт за лечение и профилактика е плуването. Задължително е правилното рационално и пълноценно хранене при децата, създаване на условия за нормален сън в нормално положение на тялото, добрата организация на условията в дома и училище, физическите упражнения и игри. В легнала позиция най-неблагоприятно е положението на една страна със свити към корема крака; постелята трябва да бъде равна, достатъчно твърда, а възглавницата – не висока.

Можем да обобщим, че всеки от нас има специфична походка, строго определени характерни за тялото му пози при изправено, седнало или легнало положение. Този комплекс от навици се нарича двигателен стереотип, който понякога не съвпада с физиологичните норми на организма. В цялостната организация на този стереотип е абсолютно необходимо да се следва линията на протекция, лечение и постоянна грижа за поддържане здравословното състояние на гръбначния стълб като базисна структура в човешкия организъм.

Училището за гръбнака при нашия Гръбначен център е разработило комплексни програми, които се основават на последните достижения на съвременната медицина и кинезитерапия и успешно се прилагат за профилактика и лечение на основните гръбначни заболявания. То е част от комплексния медицински подход, който се прилага индивидуално към всеки конкретен случай.