bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

За училището

Според  статистически данни на Европейския съюз хроничната болка на опорно-двигателния апарат се нарежда на 4-то място сред заболяванията, за които се отделят най-много средства след затлъстяването, диабета и невродегенеративните заболявания. 80% от хората имат поне веднъж през живота си някакъв проблем с гръбначния си стълб.  Това се дължи основно на начина на живот и увеличаването на средната продължителност на живота. Обездвижването е един от най-важните фактори способстващи за това. Много малко са хората, които спортуват редовно. А когато един орган не функционира активно, той дегенерира. Когато сме обездвижени се стига до микротравми на гръбначния стълб. Но самоцелното спортуване, несъобразено с индивидуалните особености на всеки индивид може да доведе до повече вреди отколкото ползи. Елементарните правила, свързани с правилната стойка на бюрото и колко време не ставаме от него, какво правим пред телевизора, как се справяме с дългото шофиране, как играем с децата си, по колко време се движим на ден и т.н., могат да ни осигурят качеството на живот, за което мечтаем и което заслужаваме.

Не бива да забравяме факта, че по гръбначния мозък тече информацията по тялото към главния мозък и от мозъка към тялото, т.е. информацията до нашите крайници. Например, ако искаме да повдигнем нещо, сивото вещество изпраща сигнали по гръбначния мозък и нервните коренчета. Те стигат до мускулите на ръката и тя вдига предмета. Голяма част от гръбначните заболявания са причинени от притискане на нервите в междупрешленните отвори и са свързани с болка и немощ не само в гръбначния стълб, а и в крайниците.

Затова една от целите, които си поставяме в Училището за гръбнака, е да научим хората как да живеят така, че гръбнакът им да остане здрав. Предлагаме поведенчески модели както на тези, които вече имат заболявания, така и на здравите хора – как да се грижат за гръбначния си стълб, за да нямат проблеми. И нещо много важно – да не се сещат за него, едва когато се разболеят. За тази цел предстоят редица инициативи, включително посещения в институции, офиси, училища. Отворени сме и ще откликнем на всички, които са убедени в ползата от превенция и грижи за гръбначния стълб.

А пациентите, които вече са се сблъскали с неприятната болка, в зависимост от вида на заболяването и неговия интензитет, под ръководството на рехабилитатори и кинезитерапевти получават професионални съвети и обучение за правилното положение на гръбначния стълб в покой, при движение, при спортуване, подходящи упражнения при различните заболявания на гръбнака, както и всички съвременни методи на кинезитерапия.