bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

Въпроси и отговори

Работите ли със Здравната каса и какви документи са необходими, за да се насрочи консултация?

„СБАЛ – Гръбначен център” АД има подписан договор с НЗОК за работа по клинични пътеки, отнасящи се до нейната специализация, и оперативното лечение не се заплаща от пациентите. Ако се налага при операцията да се използват консумативи, които не се покриват от НЗОК, ще се наложи да заплатите за тях. За да можем да направим адекватна оценка на вашето състояние, е необходимо да се извърши предварителен клиничен преглед, на който да носите всички направени ви до момента изследвания, като актуалeн ядрено-магнитен резонанс. Комплексен преглед при невролог и гръбначен хирург струва 60 лева, при избор на лекар – 100лв.  „СБАЛ – Гръбначен център” АД е лечебно заведение за болнична помощ и не работи с направления за доболнична помощ.

Какво е необходимо, за да се запиша за преглед и каква е процедурата?

Добре е записването да стане най-малко една седмица по-рано от датата, която Ви е удобна. Натовареността на приемно-консултативния кабинет е голяма и не разчитайте, че инцидентно посещение ще Ви позволи да получите консултация.

1. За проблеми с гръбначния стълб пациентите биват прегледани от невролога на болницата в приемно-консултативния кабинет и след снемане на неврологичен статус ги преглежда гръбначен хирург в отделението. За целта е добре да имат образни изследвания (за предпочитане ядреномагнитен резонанс)
2. За ортопедични проблеми прегледите стават при дежурния ортопед в отделението. Важно е пациентите да носят всички образни и др. изследвания, които имат.

Какво трябва да нося със себе си при постъпване в болницата?

В деня на постъпването си всеки пациент трябва да носи със себе си лична карта, както и всички налични медицински документи. За приемането в болницата е необходимо медицинско направление за хоспитализация бл. МЗ-НЗОК № 7. То се издава от личния лекар или лекар-специалист от доболничната помощ. Валидно е 30 дни от датата на издаване. Ако пациентът е безработен и регистриран в Бюрото по труда или има заболяване с призната група инвалидност, трябва да носи съответния документ – служебна бележка от Бюрото по труда или Експертно решение от ТЕЛК. Безработните пациенти попълват декларация по образец. Ветераните от войната и военноинвалидите представят военни книжки.

Колко по-рано трябва да се запиша за преглед?

Най-малко една седмица по-рано от датата, която Ви е удобна. Натовареността на приемно-консултативния кабинет е голяма и не разчитайте, че инцидентно посещение ще Ви позволи да получите консултация.

Имам дискова херния между 4 и 5 поясни прешлени на гръбначния стълб. Дисковата херния е от десетина години, съпроводена е с тежест при движение, понякога и със силна болка в прасците на двата крака. Можете ли да ми помогнете, използвайки вашите методи на лечение?

Най-вероятно – да. За да се произнесем окончателно, е необходимо да си запишете час за консултация, на който да носите всички направени Ви до момента изследвания, особено рентгенографии, скенер или ядрено-магнитен резонанс. След това ще Ви бъде обяснено, кой от нашите методи за лечение е най-подходящ за вашето лечение и какво представлява той.

Мога ли да ползвам самостоятелна болнична стая? По време на престоя си мога ли да имам придружител?
Можете да ползвате самостоятелна стая. За целта е необходимо при определяне на датата на хоспитализиране да заявите това намерение. Самостоятелната болнична стая, както и престоят на придружителя се заплащат допълнително, съгласно ценоразписа на болницата. Необходимо е да имате предвид, че присъствието на придружител не се толерира и се допуска само по изключение.

Имам много придружаващи заболявания, както и доказана алергия. Какво трябва да направя, за да се лекувам при Вас?

При наличие на придружаващи заболявания (хронични) и заверена рецептурна книжка (РК), следва да сте получили за съответния месец медикаментите си по линия на НЗОК и да ги носите за престоя, както и самата рецептурна книжка. При установена алергия и планова хоспитализация, е необходимо да носите писмена консултация  със специалист по алергология, включително резултат от кожно-алергично тестуване, а при назначена терапия от алерголога – да постъпите при нас  след като сте я приключили. Ако постъпвате по спешност, консултацията и съответната подготовка се извършват в рамките на болничния престой за сметка на болницата, но това ще удължи престоят Ви при нас.

Имам ли право на прегледи след проведено лечение при Вас?

В деня на изписването Ви от болницата, получавате епикриза в два екземпляра (един за общопрактикуващия лекар и един за Вас), в която са насрочени до два контролни прегледа, в зависимост от състоянието Ви. Прегледите са с уточнен ден и час за Ваше удобство и се осъществяват в ДКБ на „СБАЛ Гръбначен център” АД – София.

Задайте своя въпрос

Вашето име (задължително)

Вашият e-mail (задължително)

Вашият въпрос