bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

Mинимално инвазивна гръбначна хирургия


“СБАЛ – Гръбначен център” АД поставя акцент  в своята дейност  върху минимално инвазивната гръбначна хирургия. Т.е. при равни други условия пациентите тук са подложени на в пъти по-малък риск, несравнимо по-малко болка и се възстановяват много по-бързо.

Повечето гръбначни операции не само в България, но и в световен мащаб, се извършват все още по традиционния начин, обуславящ дълги разрези, големи оперативни рани и бавно възстановяване. При нас повечето операции се правят инжекционно или чрез малки фини разрези(колкото нокът). Специално разработени инструменти  се вкарват през разреза и се направляват под рентгенов контрол  до проблемния участък. Мускулите се разслояват, вместо да се режат, и операцията се извършва с минимално увреждане на околните тъкани. Операцията се визуализира ендоскопски, т.е. чрез оптична система, извеждаща образите на голям телевизионен екран.

Пациентите изпитват значително по-малко болка и се връщат обратно към нормалния си начин на живот в рамките на няколко дни до седмица в зависимост от интервенцията. (При открита операция възстановяването може да отнеме месеци, дори година в някои случаи.) Престоят в болницата е минимален. Много от оперираните  са в състояние да се приберат в къщи няколко часа след операцията.

Следоперативните инфекции и усложнения са много по-редки при минимално инвазивната хирургия, което осигурява по-добри дългосрочни резултати за пациентите. Операцията се извършва в рамките на минути. Резултатите от лечението са същите както при традиционната гръбначна хирургия, но с много по-малка степен на травмиране (физическо и психическо)

Почти всички минимално инвазивни процедури се изпълняват с местна упойка или краткотрайна венозна анестезия.  Необходимостта от следоперативно обезболяване е минимална. Много по-ограничено е развитието на фиброзни изменения на мястото на операцията.

В нашата болница посредством минимално инвазивни методи се извършват редица операции като: декомпресия (освобождаване) на притиснати нервни структури; стабилизиране на гръбначния стълб при травми, тумори и инфекции; денервации на болезнени стави на гръбначния стълб; лечение на дискови хернии, гръбначна стеноза, остепороза и др.

Минимално инвазивната хирургия бързо се превръща в предпочитан метод за лечение на гръбначните заболявания. Обикновено води до по-малко болка, по-ограничени следоперативни сраствания и кожни белези, както и до значително по-кратко време за възстановяване спрямо традиционната хирургия. Минимално инвазивните процедури като цяло водят до по-ниски разходи за лечение и по-краткотрайна нетрудоспособност.