bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

Лумбаго, ишиас, плексит

Лумбаго

Лумбагото е добило гражданственост понятие, което на медицински език се нарича лумбалгия. Това означава болки в лумбалната област (поясния отдел).

 

Лумбаго е много общ термин за болки в областта на кръста, без да изяснява първопричината за тях. Същите могат да са дискогенни, вертеброгенни, могат да бъдат след травма, тумор или от възпалително естество. Това е причината, да се избягва този термин, понеже той не казва много, а в същото време може да означава много неща.

 

Ишиас

Ишиасът, подобно на лумбаго-то е понятие, което хората често използват за да обяснят болка по хода на n. ischiadicus.

По-правилно е да се нарича исхиалгия. Болките по хода на най-дебелия и дълъг нерв в човешкото тяло могат да бъдат предизвикани от много причини. Най-честата от тях е дискова херния в областта на лумбалните прешлени. Други причини за исхиалгични болки са херпес зостер, тумори или метастази, възпаления на гръбначния стълб или паравертебралната мускулатура.

Основният симптом е болката, която започва от кръста или седалищната мускулатура и се разпространява надолу по задната повърхност на бедрото до ходилото и пръстите на крака.

 

Тя е постоянна, има стрелкащ или режещ характер, засилва се при кашляне, кихане и напъване. Много често болката се съчетава с изтръпване.
Диагностицирането става чрез преглед и функционални изследвания

 

Радикулит или Плексит

Радикулитът е възпаление на нервните коренчета, които образуват периферните нерви и се явява “ограничен” вариант на възпаленото нервно сплетение, какъвто е плекситът.

 

Болката се появява често внезапно в областта на раменната става, лопатката и шийните прешлени и се разпространява към пръстите на ръката. Засилва се при движение на главата или ръката, защото разтяга коренчетата на нервния ствол и често става причина за принудителна анталгична позиция на шията. Дразненето и притискането първоначално води до възпалителни процеси, а с течение на времето – до хронични болки и нарушено хранене на тъканите.
Това не рядко се съпровожда с изтръпване или неприятни усещания по хода на периферните нерви. По-често оплакванията са едностранни, без нарушение в сетивността и обема на движение.

За поставяне на диагнозата и откриване на причината, с оглед адекватно лечение, е от съществено значение клиничния преглед от специалист и използването на някои инструментални методи.

 

Лечение

Поведението при тези заболявания е в тясна корелация с причината, довела до болковия синдром. Усилията са насочени към лечение на основното заболяване. Най-често следваният алгоритъм е консервативно, миниинвазивно а при неповлияване – и открито оперативно лечение.