bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

Дискова херния / Дископатия

Дисковата херния, разговорно и по-общо наричана дископатия, е състояние засягащо гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен (anulus fibrosus) на междупрешленните дискове и това позволява на меката централна част (nucleus pulposus) да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притисне структурите, които се намират в него.

Дискова херния / Дископатия - дегенеративни изменения в самите дискове

Дискова херния / Дископатия – дегенеративни изменения в самите дискове

Причината за това често са дегенеративни изменения в самите дискове.

Дисковата херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална (шийна) дискова херния и лумбална (в областта на кръста) дискова херния. Последната е най-честа и обикновено причинява болка в кръста и в единия (по-често) или в двата крака.

Лумбалната дискова херния е 15 пъти по-честа от цервикалната и е една от най-честите причини за болка в кръста. Цервикалните дискове се засягат в 8% от случаите, а торакалните (гръдните) само в 1-2%.

Дисковите хернии обикновено са резултат на износване на дисковете, най-вече при тежък физически труд.

Дисковите хернии обикновено са резултат на износване на дисковете, най-вече при тежък физически труд.

Дисковите хернии се получават най-често между 30 и 50 годишна възраст когато nucleus pulposus е все още желатино-подобна субстанция. С годините консистенцията на nucleus pulposus се променя (“изсъхва”) и рискът за образуване на херния е много по-нисък. След 50 годишна възраст по-вероятни причини за болка в кръста или крака са остеоартритна (костно-ставна) дегенерация и спинална стеноза на базата на изявена дискова херния или спондилолистеза (приплъзване на два прешлена-един спрямо друг)

Дисковите хернии обикновено са резултат на износване на дисковете, най-вече при тежък физически труд с често вдигане на тежки предмети.

При дисковата херния могат да се притиснат нервните коренчета и да се появят неврологични симптоми, като промени в чувствителността или двигателната дейност.

 

Симптоми

Симптомите варират значително в зависимост от локализацията и размера на дисковата херния. Ако хернизиралият диск не е притиснал нерв, е възможно “дисковата херния” да се прояви само с болка в гърба или въобще да няма такава.

Болка породена от дискова херния

Болка породена от дискова херния

При притискането на нерв може да има болка, изтръпване или слабост в областта на тялото, инервирана от съответния нерв.

Симптоми на лумбална дискова херния:

 

Симптоми на цервикална (шийна) дискова херния:

 

В напреднал стадий (на миелопатия) се наблюдават и:

 

 

Лечение

Голяма част от пациентите с дискова херния не се нуждаят от операция. Въпреки това, известен процент от тях могат да изпитват силни, инвалидизиращи болки, които съществено да нарушат качеството им на живот.

1.Подходът при лечението на новопоявилата се болка, предизвикана от вероятна дискова херния обикновено е консервативен:

 

Почивката на легло и редуцирането на физическата активност в продължение на няколко дни до няколко седмици, заедно с приема на противовъзпалителни лекарства, намаляват отока и възпалението в областта на засегнатия участък.

Леката до умерена болка при дисковите хернии се контролира с нестероидни противовъзпалителни средства и миорелаксанти.

Кинезитерапията има важна роля при лечението на дисковата херния. Тя се назначава от кинезитерапевт. Една от нейните цели е заякването на мускулите, които поддържат гръбначния стълб.

 

Оперативно лечение

Хирургическата операция е опция за пациентите, чиито симптоми не отминават или се засилват въпреки проведеното консервативно лечение.

Следващата стъпка след липса на ефект от консервативното лечение са минимално инвазивните методи (озонова нуклеолиза, перкутанна нуклеотомия, ендоскопска дискектомиа, адхезиолиза и др). Те се извършват инжекционно или с малки (до1,5 см) разрези на кожата. За осигуряване на точността по време на операцията инструментите се насочват най-често под рентгенов контрол или при ендоскопските методи-с директно наблюдение на гръбначно-мозъчния канал. Времетраенето е кратко, възстановяването бързо, а рискът минимален. Крайна мярка на лечение на страданието, причинено от дискова херния е класическа отворена хирургия (микродискетомия).