bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

Шипове на шията и гърба

Шиповете са костно-ставни израстъци, които се формират върху съществуваща вече кост, в зоната на дегенеративно изменения хрущял. Срещат се най-често при възрастни хора, които са се занимавали с тежка физическа работа, но често се появяват и в млада и средна възраст.

СИМПТОМИ

Появява се болка в тазобедрените и колянни стави, шията, гръбначния стълб, глезените и стъпалата. Болките са при движение, при ходене, които са по-силни сутрин и вечер. Нощем и при почивка, болката намалява или отшумява. Пациентите се оплакват от недоспиване, отпадналост, главоболие, световъртеж, хронична умора.

ПОСТАВЯНЕ НА ДИАГНОЗАТА

Диагнозата се поставя посредством образни изследвания – рентгенография, скенер или ЯМР.

ПРИЧИНИ

Причините за образуването на шиповете са различни, не е за пренебрегване и фамилната обремененост. Друга причина може да бъде наднорменото тегло, високото кръвно налягане, диабет.

ЛЕЧЕНИЕ

Нов, успешен метод в лечението на шипове е отстраняването им, чрез “изпаряване“ с лазерен лъч, направляван ендоскопски. Манипулацията е миниинвазивна. Пациентите  се възстановяват много бързо и след няколко дни се връщат към нормалния си начин на живот.