bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

СЧУПЕНИ ПРЕШЛЕНИ

Счупванията на прешлените на гръбначния стълб са едни от  най-редките, но случат ли се, са и едни от най-сериозните травми. Някой от тях могат да бъдат причина за изключително тежка инвалидност до пълна обездвиженост. При гръбначно-мозъчна травма, в резултат на механично въздействие се увреждат различните елементи на гръбначния стълб и гръбначния мозък с появата на тежка неврологична симптоматика.

СИМПТОМИ

Това зависи от степента на компресията и мястото на счупването. При по-леки фрактури болката е подобна като сила на тази при лумбаго. Когато става въпрос за големи смачквания се наблюдава силна болка, която е локализирана във въпросния участък и се усилва при натиск. Може да се наблюдава изпъкване на мястото на счупване, както и напрежение в гръбнака и цялата мускулатура. Движенията в гърба са ограничени, в повечето случаи – почти невъзможни. Често се установяват и болки в корема, които са в резултат на образувана колекция от кръв, която дразни перитонеума.

ПОСТАВЯНЕ НА ДИАГНОЗАТА

Диагнозата се поставя рентгенологично, но най-показателни са компютърната и магнитно-резонансна томографии.

ПРИЧИНИ

Най-често фрактури на прешлените се получават при травматични увреждания – при рязко навеждане, но прекомерно насилствено, надминаващо подвижността на гръбнака, при автомобилни катастрофи и падане от височина. Възможни са и така наречените патологични фрактури при остеопороза, които могат да бъдат спонтанни или в резултат на минимално натоварване. Болката се усилва при натиск, при кихане или кашляне. В някой случаи болният може да не разбере, че има счупен прешлен, а това да се установи при случайно образно изследване.

ЛЕЧЕНИЕ

Преди години лекували пациента, като го поставяли в т.нар. „гипсово корито”.  Това е нещо като корсет, в който пациента стои около 9 месеца. Днес, с развтието на технологиите, се появиха и вертебро- и кифопластиката. Те са минимално инвазивни процедури, при които се инжектира костен цимент в прешленното тяло под рентгенов контрол, с цел да се стабилизира засегнатото гръбначно ниво и да изчезне болката.

Този вид лечение може да бъде приложен не само при травматични фрактури, но и при фрактури, резултат от напреднала остеопороза или инфилтриране на прешлените на гръбначния стълб от тумори. Постига се значително възстановяване на увредения прешлен и бързо облекчение на болковата симптоматика.