bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

СПОНДИЛОЛИСТЕЗА

Спондилолистезата представлява изместване (приплъзване) на телата на прешлените, като горното прешленно тяло се измества напред, назад или встрани спрямо по-долното.

СИМПТОМИ НА СПОНДИЛОЛИСТЕЗАТА

В част от случаите спондилолистезата може да бъде безсимптомна за определен период от време. При по-сериозни размествания се усеща болка в засегнатата област, мускулна слабост, изтръпвания. Обикновено болката върви към седалището и крайниците и варира според позицията на тялото – намалява в покой и легнало положение, и се усилва в изправено положение и при движение.

ПОСТАВЯНЕ НА ДИАГНОЗАТА

Един добър начин за диагностициране е динамичната рентгенография на засегнатата област, най-често кръста. Ядрено-магнитният резонанс на гръбначния стълб би показал добре съотношенията между кости, меки тъкани и нерви. Електромиографията ще доуточни кои са засегнатите нерви и доколко нарушени са нервнофизиологичните функции.

ПРИЧИНИ

Съществуват много причини за появата на спондилолистеза – вродени аномалии в гръбначния стълб, травматични увреждания – при деца и подрастващи, занимаващи се активно със спортна дейност, при тежки физически натоварвания и силови упражнения, дегенеративни изменения.

ЛЕЧЕНИЕ

В ранен стадии на заболяването, при слабо приплъзване,  лечението може да бъде чрез кинезитерапия, с която се постига укрепване на мускулните групи, участващи в поддържането на формата на гръбначния стълб и носенето на ортопедични корсети. С напредване на разместването на прешлените, освен персистиращата болкова симптоматика е възможна и появата на неврологичен дефицит. Това е показание за оперативно лечение. Оперативното лечение включва декомпресия на нервните структури, възстановяване на нормалните анатомични съотношения между прешлените и стабилизация на гръбнака чрез фиксиращи метални системи, свързващи здраво прешлените.