bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

РАДИКУЛИТ

Радикулитът представлява остро възпаление на коренчетата на периферните нерви, които излизат от гръбначния стълб.

СИМПТОМИ НА РАДИКУЛИТА

Възпалените нерви предизвикват остра, пареща болка в областта на главата, врата, ръцете и дланите, когато се отнася за шийните нерви и на бедрата, краката и стъпалата, когато са засегнати нервите в поясната област. Болката може да бъде постоянна или периодична, остра или тъпа, със засягане само на един или и двата крайника и интензитетът и се променя с промяна в положението на тялото.
Появяват се характерни сетивни и отпадни двигателни промени – понижена или повишена сетивност при допир, болка и температура. Други прояви са мускулна слабост и понижаване на мускулния тонус, намаление на мускулатурата на ръката и раменния пояс, ограничаване на движенията на ръката, а в много редки случаи и на пръстите и китката.

Друг характерен симптом е парене, изтръпване и мравучкане.
Гръдният радикулит се характеризира с повишаване или понижаване на сетивността при допир, температура, увеличаващи се болки при вдишване, които най-често се оприличават на бодеж. Болките се засилват при навеждане и изправяне. Често болният си мисли, че идват от сърцето.

ПОСТАВЯНЕ НА ДИАГНОЗАТА

Диагнозата се поставя въз основа на оплакванията и клиничния преглед, но когато трябва да се докаже дискова херния или други деформации и патологични процеси се налага провеждането на рентгенография или скенер.

ПРИЧИНИ

Причините за възникването на радикулита са доста разнообразни – възпаление на междупрешленните дискове, спазъм на мускулите на гърба, резки движения, бактериални или вирусни инфекциозни заболявания. Често радикулитът съпътства други заболявания на гръбнака, гръбначни тумори и фрактури, които упражняват натиск върху гръбначните нерви. Някои от най-често срещаните причини за появата на радикулит са:

Излагане на простудни фактори – излагането на тялото на въздушно течение, особено ако преди това е имало изпотяване е опасно състояние, което може да причини радикулит. При изпарението на потта от тялото и преминаването ѝ в газообразно състояние отнема голямо количество енергия от тялото. Тъй като първоначалнотялото е силно затоплено, но впоследствие бързо се охлажда, периферните нерви могат да се възпалят.

Уврежданията на гръбначния стълб също играят важна роля. На първо място това е дисковата херния, която се изразява в пробив в междупрешленния диск, излизане на част от диска и силно дразнене и натиск върху най-близкото коренче.
Според мястото на възникване радикулитът има три форми:

- шиен /цервикален/ – причинява се от заболяване на шийните коренчета;
- гръден /торакален/ – причинява се от засягане на гръдните коренчета;
- поясно-кръстцов /лумбо-сакрален/ радикулит – засегнати са коренчетата в кръста.

ЛЕЧЕНИЕ

Лечение на радикулита се постига само чрез откриване и лечение на състоянието, което го причинява. Консервативното лечение включва: кинезитерапия – за укрепване на мускулатурата на гръбначния стълб, нестероидни противовъзпалителни средства. Лечението е строго индивидуално и зависи от степента на възпаление и неговата локализация. Хирургично лечение е показано, когато всички други методи не са дали очаквания резултат, като се препоръчва ендоскопският метод за лечение, тъй като тази процедура е максимално щадяща за организма и времето за възстановяване е сравнително кратко.