bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

Коксартроза

Артрозата е заболяване на ставите, при което се поразява ставният хрущял, уврежда се костта под него и впоследствие – околните меки тъкани – ставната капсула. Болестта е позната още с името „остеоартрит”. При различните стави, съобразно строежа и натоварването им, тя има своите специфични характеристики.

Когато става дума за тазобедрената става – се нарича „коксартроза”.

Симптоми при коксартроза
Първите сигнали за коксартроза са болките. Появяват се при ходене или физическо натоварване дълбоко в областта на гънката на слабините. В началото изчезват при покой и почивка, но по-късно започва да боли непрекъснато – дори нощем. Болезнеността може да се усеща по вътрешната страна на бедрото до коляното.

Деформациите в ставата предизвикват скъсяване на крайника. Заедно с несъзнателното щадене на болния крак, то води до много сериозно накуцване, а в един момент и до невъзможност за движение без помощни опори – бастуни, патерици.

Подвижността на крака в различни посоки става все по ограничена. Ставната капсула се свива, свиват се и мускулите, захванати за нея, което води до непроизволно сгъване на крайника, притеглянето му към другия и невъзможност за обръщане навътре.

Лечение на коксартроза
Задачата му е процесът на износване да бъде чувствително забавен и безусловната необходимост за подмяна на ставата да бъде отложена значително.

Консервативното лечение протича основно като подпомагане на възстановителните възможности на организма. Приемат се добавки – източник на градивните материали за хрущялите, съединителните тъкани и костите. Наричат се „хондропротектори”. Става дума за глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина, колаген и др.

В този смисъл са полезни терапиите с лазер, различни видове физиотерапевтични процедури, балнеолечение, прием на миорелаксанти, упражнения за раздвижване, намаляване на теглото и промени в храненето.

Другата важна цел при коксартроза е облекчаването на болката. Много полезни са болкоуспокоителните от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Прилагат се и кортикостероиди.