bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

80% страдат от заболявания на гръбнака

Д-р Стоев, това е първата по рода си в България болница за лечение на гръбначния стълб и гръбначния мозък. Какво прави вашата клиника уникална за условията в България?

- В много ортопедични и неврохирургични заведения има отделения, където може да се окаже такава помощ, но ние сме първата специалицирана и акцентирана болница за лечение на гръбначни заболявания. Т.е. нашият акцент е поставен върху гръбначния стълб.

С какво точно се характеризират заболяванията на гръбначния стълб?

- Този въпрос е много широк, тъй като тези заболявания могат да бъдат както травмени, така и дегенеративни, неопластични и др. И всяка една от тези групи си има специфични характеристики. Но ние в нашата болница се специализирахме върху най-широката група от тези заболявания – дегенеративната и техния ефект върху нервните коренчета и гръбначния мозък.

Кои точно тези дегенеративните заболявания на гръбначния стълб?

- Това са дисковите хернии, спинозата на гръбначния канал, която може да бъде няколко вида и ефектите от тях от притискането на нервните коренчетата на гръбначния мозък. Те се изразяват в сетивни и двигателни нарушения на крайниците или тазово-резервоарни разтройства.

Каква е най-честата причина за тези заболявания?

- Това е един много труден въпрос, защото истинската причина не е известна. Може да се направи паралел с остаряването на организма или с преждевременното остаряване на гръбначния стълб. Защото междупрешленните дискове, които се състоят от хрущял в определен момент започват да губят водното си съдържание и започва процеса на дегенерация. Това ги прави по-уязвими на травми и в резултат на това се получават заболяванията на диска, чиято крайна фаза е дисковата херния.

Вие правите безкръвни операции. Новост ли са те у нас?

- За нашата страна може би да, за гръбначната хирургия – не. Тя се е развила от 20 г. насам. Това са т.нар. минимално инвазивни методи на лечение, при които лечение се провежда или през малки разрези, или пункционно с игли с различна дебелина. Целта е да се нанесат минимално травми на тръканите, през които се минава, за да се стигне до гръбначния стълб. В България освен при нас и на други места се правят подобни процедури, но ние се опитахме да ги обединим всички, за да разширим техния обхват.

С какво минимално инвазивна хирургия е по-добра от класическата?

- Първо нанася по-малко травми на организма. Освен това изисква по-лека анестезия по време на операцията, което прави рисковите на пациента много по-малки. Времетраенето е значително по-кратко, болничният престой също, част от процедурите могат да се извършват амбулаторно, което намалява разходите на пациентите. Самите те се възстановяват много по-бързо и това са значителни предимства, особено ако имаме предвид, че 70% от пациентите на класическата хирургия са евентуални пациенти на минилано инвазивната хирургия.

Можете ли да направите обобщение на база някаква статистика – има ли тревожна тенденция такъв тип заболявания да се увеличават?

- Това е сериозен проблем, но истинска статистика за България няма. Има статистики, правени на аналогични на България страни, като най-общо казано 80 % от населението в определен момент страда от болки в гръбначния стълб.

Работите със здравната каса. Тя какво поема от лечението на пациентите?

- Касата поема болничното лечение по клинична пътека. В същото време искам да кажа, че не е задължително да се извършва болнично лечение или операция. Консултацията не винаги завършва с това. Някои хора се нуждаят просто от съвет, други от окуражаване, трети от рехабилитация, кинезитерапия, промяна на начина на живота, избягнаве на възможните конфликти от живота им по отношение на гръбнака.

Консултативният кабинет в болницата записва пациенти всеки работен ден на телефони: 02/917 09 50, 02/917 09 57. Повече информация можете да намерите на официалната страница на болницата www.spine-center.bg.