bgenru

София, бул. Ген.Николай Г. Столетов № 67А, V-та МБАЛ, етаж 8, тел.: 02/ 9170 950

Живей без болка
За болницата
Минимално инвазивна хирургия
Методи на лечение
Свържете се с нас

Модерен център отваря врати в София Болката в гърба изчезва за час

Оперират с местна упойка, изписват пациентите същия ден

Супермодерна болница отваря врати на 4 април. Тя е първата и единствена по рода си в България за минимална инванзивна гръбначна хирургия. В нея ще се лекуват всички видове гръбначни заболявания от висококвалифицирани специалисти от отделни специалности. Болницата СБАЛ “Гръбначен център” е първата специализирана лечебница за лечение на заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък. И се намира на 10-ия етаж във Военномедицинска академия в София. Водещ хирург на болницата е известният неврохирург д-р Илиян Стоев, който дълги години е работил във ВМА-София, a след това е практикувал и в Кувейт. “Тъй като гръбначните заболявания са многобройни и стават все по-масови със застаряването на населението, болницата ни ще обхване тези пациенти отвсякъде”, обясни д-р Стоев.

Консултативният кабинет в болницата отвори врати вчера. А пациентите могат да се запишат за консултация на телефони: 02/917 09 50, 02/917 09 57, както и на имейл: spine_center@abv.bg

В СБАЛ “Гръбначен център” различни висококвалифицирани специалисти ще помагат на пациентите с модерните методи в медицината – медикаментозно лечение, физиотерапия, кинезитерапия и най-важното – ще правят сложни операции на гърба. Центърът се състои от един консултативен кабинет и две операционни зали. Също така разполага с добре оборудвани стаи, в които има 36 легла. В тях пациентите ще могат да получат пълния комфорт по време на престоя си. Ще имат възможност да гледат телевизия или да се разведряват в интернет пространството благодарение на подвижен компютър, който осигурява болницата. В лечебницата ще се лекуват болките в шията, гърба, кръста, както и всички други заболявания на гръбначния стълб. Това, което прави уникално лечението на тези болежки обаче, е методът, върху който са решили да акцентират основателите на центъра. Това е минималната инванзивна гръбначна хирургия. Шефът на болницата обясни, че благодарение на този метод на пациентите ще бъде спестена както болката, така и бавното възстановяване. Минималната инвазивна гръбначна хирургия няма нищо общо с остарелите методи по отстраняването на дискови хернии и дископатии, гарантира д-р Стоев.

Класическите манипулации отнемат 1-2 часа, а пациентите се възстановяват дълго време. Освен това при тях се използва обща упойка, която натоварва нервната система, черния дроб и сърцето. Различното при минималната инванзивна гръбначна хирургия е това, че разрезите са почти незабележими или пък изобщо ги няма. Манипулацията отнема от 30 минути до 1 час. Операцията се извършва под рентгенов контрол, за да може лекарите да са правилно ориентирани къде да бъдат насочени инструментите, с които работят. Болницата разполага с високо технологични апарати като лазер, високо честотни генератори, генератори за третиране на болката, озонови генератори, ендоскопи и др. Операциите се правят под местна упойка, която товари организма много по-малко от другия тип анестезия. И след операцията пациентът може да си тръгне след 2 часа сам – вече простил се с болката.

В клиниката ще се лекуват както дегенеративните заболявания на гръбначния стълб, така и травми и възпаления. Акцентът обаче ще е върху дисковите хернии, дегенеративната и вродена гръбначна стеноза, различни видове възпаления, предизвикващи притискането на гръбначните нерви.

Руслана Петрова

източник: Стандарт